Turbomecanica introduce sudura robotizata 8D

robot sudura redusIn luna iulie 2015 Turbomecanica a achizitionat un robot de sudura WIG adaptiv in 8 axe avand ca scop un program de reducere a ponderii sudurii manuale tip WIG cu material de aport pentru unul din programele importante ale TMB de piese din tabla presata si sudata din otel inoxidabil de grosime 3,2 mm.

Noutatea fata de alte aplicatii de acest gen este ca linia de sudura nu este rectilinie sau circulara, ci are o forma libera tip S. De asemenea din geometria celor 2 piese care se sudeaza rezulta un interstitiu de sudare de latime variabila. O dificultate suplimentara o reprezinta faptul ca desenul solicita sudura WIG si nu, de exemplu, sudura MAG.

In vederea rezolvarii acestor particularitati s-a folosit un scanner laser pentru determinarea geometriei liniei de sudare precum si a latimii interstitiului. Pentru fiecare interval de 0,1 mm de latime interstitiu s-a stabilit cate un set de paramerii de sudare distinct, care apoi este utilizat in mod adaptiv de robot.

Dupa efectuarea de multiple teste atat pe epruvete cat si pe piese, s-a reusit stabilizarea procesului cu urmatoarele rezultate:

• reducerea duratei operatiei de sudare de la 2 ore la 45 minute, din care 15 minute sudare efectiva cu robotul, restul reprezentand o sudare manuala cosmetica la interior.
• reducerea consumului de argon de la 3,2 Nm3 la 1,8 Nm3 (reducere de 44 %)
• imbunatatirea aspectului exterior al cordonului de sudura si al constantei latimii acestuia

Programul va continua cu introducerea sudarii robotizate pe piese din tabla aliaj de nichel cu grosimea de 4,8 mm.