Turbomecanica s.a.

ȘTIRI

INVATAMANTUL DUAL – Solutia prin care elevii scolilor profesionale se pot specializa la locul de munca si pot avea multiple beneficii!

Romania, tara in care jumatate de milion de liceeni nu reusesc sa ia BAC-ul, va avea noi reglementari pentru invatamantul profesional – dual.

Alexandra este eleva in clasa a 10-a la profesionala si face practica in compania noastra.
Vrea ca dupa 3 ani de scoala sa se inscrie la seral si sa invete pentru bac, dar sa aiba deja o meserie.

Alexandra Bojin, eleva la colegiul tehnic Dinicu Golescu: “Eram interesata sa vad cum e pentru ca profesorii ne-au spus ca este un profil foarte bun si e bun si pentru fete”

Iulian Tache, elev la colegiul tehnic Dinicu Golescu: “Nu m-am simtit pregatit pentru bac si am ales profesionala. M-a sfatuit si mama, dar am ales si eu. Ca la liceu, de exemplu, nu ai o slujba stabila, aici ai.”

Fiecare elev primeste si o bursa pe luna. Ei sunt deja parte a unui acord de invatamant profesional – dual, intalnit, deocamdata, rar, in Romania si reglementat de o ordonanta adoptata de guvern.

Irina Ionescu, inginer – tutore de practica: “Se simte din ce in ce mai tare in tara noastra, nu doar in TURBOMECANICA, la nivel national, se simte nevoie de oameni calificati, in special in acest domeniu.”

Invatamantul profesional dual este organizat in baza unui contract de parteneriat intre companie si institutie scolara. Pentru a incuraja aceasta forma de invatamant, guvernul acorda facilitati fiscale agentilor economici, precum si transport si masa gratuita elevilor din provincie.
Dupa 3 ani de studiu, elevii vor putea chiar sa depaseasca functia de muncitor si sa urmeze nivelurile 4 si 5 de profesionalizare.
Fiecare nivel va avea intre 1 si 3 ani de studiu. La finalul nivelului 4, elevul ar fi calificat drept tehnician, iar dupa nivelul 5 – tehnician specializat. In anumite cazuri, o persoana ar putea face chiar si 9 ani de invatamant profesional, timp in care ar fi si platita de companie.

TURBOMECANICA